Laksa Perlis
Bahan-bahan yang di perlukan
Bahan A
1kg ikan selayang (di buang kepala)
Asam keping (utk rebus je, tak payah kisar)
Bahan B
Bawang merah 3
Bawang besar 1
Bawang putih 2
Cili kering segengam
Belacan
Bahan C
Daun kesum
Bunga kantan
Asam keping 4-5 keping(lg byk lg masam lg sedap)
Garam, gula, ajinamoto(ayu tak letak)
Ulam
Daun selum
Timun
Bawang besar
Cili padi
Telur rebus
Cara-cara
Rebus ikan bersama asam keping
Sejukkan, kisar, tapis dan masukkan ke dalam periuk
Kisar Bahan B
Campur ke dalam Bahan A
Masukkan bahan C dan bahan perasa sesedap rasa.
Kuah laksa perlis ni lg sedap kalau masam, tapi atas selera masing-masing. Jangan letak banyak sangat tau.
*ada yang suka tambah belacan, tp ayu tak guna sbb hubby x suka
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment