Di sebabkan Ayu ni rajin buat laksam, jadi ramai juga kawan-kawan yang pm dan request Ayu share resepi Laksam Kelantan.
Ilmu ni, kalau kita kongsi, insyaAllah makin berkat. Tapi Ayu bagitahu awal-awal, Ayu ni tidak la terror memasak, cukupla untuk sedap di tekak sendiri dan ahli keluarga. Masih lagi dalam proses belajar.
Jadi, untuk entry kali ni, Ayu share resepi Laksam Kelantan..
Selamat mencuba.
Bahan- bahan
Bahan A
Ikan selayang sekilo(buang kepala)
Asam jawa
Bahan B
Bawang merah 10 biji
Bawang putih 3 ulas
Halia seinci
Bahan C
Kerisik
Lada hitam
Santan
Asam keping 3 keping( ikut selera anda)
Garam, gula dan ajinamoto(Ayu tak guna aji)
Ulam
Kacang panjang
Tauge
Timun
Sambal
Cili kering
Garam+gula+ajinamoto
Cara-cara
Rebus bahan A,sejukkan, buang tulang, blend dan tapis.
Masukkan dalam periuk.
Blend bahan B, satukan di dalam periuk.
Masukkan bahan C
Masak kesemuanya hingga masak.
Laksam
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
3-4 cawan air suam(agak- agak sendiri)
1 sudu minyak
Sedikit air kapur
Sedikit garam
Cara- cara
Blend semua bahan di atas
Dan kukus di atas tudung periuk
Tunggu sehingga adunan gelembung.
Sejukkan dan gulung
No comments:
Post a Comment