Hari ni dah masuk puasa ke 14, tak sangka, pejam celik,pejam celik, dah 2 minggu kita berpuasa.
Kadang-kadang dah tak tahu nak masak apa dah untuk berbuka puasa. Nasib baiklah hari ni encik suami request nak makan puding roti. Jadi tak perlulah pening-pening kepala fikir apa nak masak.
Ayu tak pernah buat puding roti, tapi suka makan puding roti. Biasa kawan- kawan atau saudara mara yang masakkan. Tapi dah encik suami minta. Pantaslah Ayu mengoogle. Macam biasa, haruslah rujuk banyak-banyak resipi supaya mendapat yang terbaik dan yang paling senang di fahami.
Akhirnya, inilah hasilnya. Alhamdullilah, rasa dan bentuknya sempurna. Cuma bab manis tu korang ke ubah-ubah sendiri. Ayu punya versi tak manis sangat sebab Azam tak suka manis-manis. Selamat mencuba.
Bahan-bahan
Roti 8 keping
Susu cair 1 tin
Susu segar 1 cawan
Telur 4 biji
Majerin/planta
Kismis
Badam
Gula
Garam
Esen vanila
Cara-cara
Untuk puding
Sapukan majerin pada bekas loyang.
Sapukan majerin pada ke dua-dua belah roti dan potong empat.
Susun roti di dalam bekas loyang.
Taburkan badam dan kismis ke setiap lapisan roti.
Tuang susu segar ke dalam roti dan pastikan roti terendam. Biarkan selama 10 minit.
Sementara itu, di dalam bekas lain, masukkan 1 tin susu cair, 4 biji telur, 1 sudu kecil esen vanila, 1/2 cawan gula dan sedikit garam. Kacau sebati, jangan sampai kembang.
Tuang adunan ke dalam roti.
Bakar di dalam oven yang sudah di pre heat pada 170° selama 35-45minit.
Untuk sos kastard
1 tin susu cair
6 sudu gula
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu tepung kastard
Cara-cara
Campurkan semua di atas, kacau sehingga tepung sebati. Panaskan dengan api kecil. Kacau sehingga sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment