Alhamdullilah, hari ni berjaya juga Ayu buat kek lumut. Padahal resipi ni dah lama sangat Ayu dapat dari Kak Lynda dan kawan-kawan sedari kali pertama merasai keenakan kek ini di rumah Ekin pada bulan April yang lepas.
Yelah, kalau Ayu buat kek ni untuk makan sendiri. Maulah naik sekilo dua berat badan sebab Azam bukanlah peminat makanan manis. Last- last Ayulah yang kena habiskan kek ni nanti.
By the way, Ayu memang suggest korang cuba kek ni sebab nak buat kek ni tidaklah susah. Cuma bab kukus je yang lama sikit. So pastikan gas korang cukup untuk mengukus kek ini selama 2 jam setengah.
Resipi kek lumut
Bahan-bahan
1 cawan tepung di ayak
1 cawan horlick
1/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula halus
250grm majerin
4 biji telur
4 sudu kaya
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar pewarna hijau
Cara- caranya
Mula-mula, pukul gula dan majerin sehingga kembang
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Apabila sebati, masukkan kaya dan susu.
Masukkan esen vanila dan pewarna hijau dan masukkan tepung gandum.
Akhir sekali, masukkan horlick dan kacau sebati aduanan ini.
Macam biasa, assistant mummy akan membantu mummy baking and cooking
Masukkan adunan ke dalam loyang yang sudah di sapu majerin
Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 2-3 jam.
Inilah hasilnya setelah masak. Kaw-kaw warna lumutku
Siap untuk di makan.
Ni pula Ayu nak share versi loyang 5inc bulat
sesuai untuk family kecil (4-8 orang)
Bahan-bahan
1/2 cawan tepung di ayak
1/2 cawan horlick
1/8 cawan susu pekat manis
1/4 cawan gula halus
125 grm majerin
2 biji telur
2 sudu kaya
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu besar pewarna hijau
Cara-cara yang sama, cuma kukus 1 jam sahaja.
Alisha dan pink berpisah tiada
Tara...dh siap pun kek lumut pinkku ini
Gambar kami berpotluck di rumah kakak ipar di Semenyih
No comments:
Post a Comment