Bahan-bahan
Untuk udang
-Udang segar
- 3 ulas bawang putih di cincang
- 6 tangkai cili padi di potong
-1/4 cawan susu segar/cair
-sedikit butter dan minyak
-garam dan lada sulah
- sesudu tepung jagung
- daun kari
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan butter.
2. Gaulkan garam, lada sulah/lada hitam dengan udang. Biarkan sekejab di tepi.
3. Tumis cili padi dan bawang putih. Masukkan daun kari dan tumis sampai naik bau.
4. Masukkan susu dan udang. Masak sehingga udang hampir masak.
5. Masukkan tepung jagung yang di bancuh dengan sedikit air. (Optional, x masuk pun xpe)
6. Apabila sudah kering. Angkat dan tabur serdak telur. Siap
Untuk telur (serdak)
- secawan minyak
-sesenduk butter
-3 biji telur kuning sahaja
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan butter.
2. Kacau telur kuning sehingga sebati. Tak perlu kembang.
3. Apabila minyak panas, kacau minyak membulat non stop mengunakan senduk bulat sambil tuang telur dari atas. Lagi tinggi lagi bagus dan halus.
4. Kacau non stop sehingga telur masak. Angkat dan toskan. Siap
No comments:
Post a Comment