Bahan-Bahan
1kg tepung gandum
1 mug air dicampur dengan 1/2sudu besar air abu soda, sedikit pewarna kuning
2 biji telur
Cara-Cara
1) Uli tepung dengan bancuhan air & telur. Tekstur mesti lebih keras dari doh karipap. Tak boleh banyak air nanti mee jadi lembik. Tekstur kenyal memang doh dia kena kering & keras
2) bulatkan n leperkan doh. Masuk dalam mesin mee mata leper untuk leperkan dia jatuh satu doh yang leper & panjang
3) sapukan minyak kat doh yg dah leper tadi depan & belakang pastu masukkan kat mesin mee mata untuk buat mee halus tula
4) celur dalam air mendidih yang dah dicampur 2 sudu garam untuk 30saat ke 1 minit. Jangan lama sangat nanti lembik soggy. Toskan air. Gaul mee yg dah siap tu dengan sedikit minyak. Kemudian boleh terus simpan atau masak!
No comments:
Post a Comment